Ankstyvosios intervencijos užsiėmimai „Prisijunk“

  • Paskelbta: 2023-04-08
  • Kategorija: Renginiai

2023.03.20-2023.04.05 Garliavos Jonučių progimnazijoje vyko ankstyvosios intervencijos užsiėmimai „Prisijunk“, kuriuose sudalyvavo 7c ir 7f kl. moksleiviai. Ankstyvosios intervencijos programa, – tai kvalifikuotų specialistų vedami grupiniai    užsiėmimai, kuomet jaunuolis gali apmąstyti savo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą bei galimus iškylančių problemų spendimo būdus. Ankstyvosios intervencijos programa nesusijusi su priklausomybės ligų gydymu, o tik padeda pakeisti jaunų asmenų požiūrį į psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą.

 

Iš viso kiekvienos klasės moksleiviai turėjo keturis ankstyvosios intervencijos užsiėmimus, kurie truko po dvi pamokas. Pirmojo užsiėmimo metu moksleiviai susipažino tarpusavyje bei pradėjo kurti pasitikėjimo atmosferą, įgijo žinių apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų vartojimo, priežastis, teigiamą poveikį ir pasekmes bei teisinius aspektus, susijusius su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu, laikymu ir platinimu. Antrojo užsiėmimo metu moksleiviai stengėsi atrasti ryšį tarp psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ir bandymo paveikti jausmus (analizuojant socialines situacijas ir priklausomybės vystymąsi). Trečiojo užsiėmimo metu moksleiviai mokėsi atpažinti ir įvertinti rizikingas situacijas, sužinojo apie savo apsauginius ir rizikos veiksnius bei apsvarstė asmeninius psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ypatumus. Paskutiniojo užsiėmimo metu lektoriai motyvavo dalyvius pakeisti savo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą pateikiant praktinius patarimus bei dalyviams žinių apie veikiančią paramos ir pagalbos sistemą mieste, galimybes gauti reikiamas paslaugas bei sumažinti kliūtis, trukdančias pasinaudoti pagalba ir parama. Visi užsiėmimai vyko pasitelkiant specialiai šiai programai sukurtas užduotis. Užsiėmimus vedė mokyklos visuomenės sveikatos specialistės M.Aleksandraitytė ir A.Kučinskienė. Taip pat į pagalbą buvo pasikviestos lektorės, visuomenės sveikatos priežiūros specialistės, iš Kauno raj. visuomenės sveikatos biuro – P.Žarovaitė ir S.Kepalienė, R.Podelė, E.Bučienė ir V.Vaičackienė.

 

Ankstyvosios intervencijos užsiėmimų „Prisijunk“ metu moksleiviai ne tik įgijo reikalingų žinių, bet ir ugdė savo kritinį mąstymą ir atsakingą požiūrį apie psichoaktyviąsias medžiagas, jų vartojimą bei prevenciją.

Autorius:
Marija Aleksandraitytė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos