Lytiškumo ugdymo užsiėmimai

  • Paskelbta: 2023-03-30
  • Kategorija: Renginiai

2023.02.20, 2023.02.23 ir 2023.03.30 dienomis Garliavos Jonučių progimnazijoje visuomenės sveikatos specialistės Aistė Kučinskienė ir Marija Aleksandraitytė organizavo lytiškumo ugdymo užsiėmimus, kuriuos vedė akušerė Aušra Urbonienė. Paskaitose dalyvavo 6C, 7A, 7E, 8A, 8B ir 8C klasių mokiniai. Lytiškumo ugdymas, tai nuoseklus ir orientuotas ugdymas į asmens kūniškumą, fiziologiją, lytinę brandą, pritaikytas pagal amžių, atspindintis šio laikmečio aktualijas, apimantis asmens raidą ir lyties tapatumo suvokimą, pateikiantis mokslu grįstą informaciją apie reprodukcinę sveikatą, lytinę elgseną, įgalinantis asmenį priimti saugius sprendimus bei komunikuoti įvairiais lytiškumo aspektais. Tai apima ir kūno pokyčius, lyties tapatumą, tarpasmeninius santykius.

 

Paskaitų metu buvo kalbama ir diskutuojama apie higienos svarbą paauglystės laikotarpiu, kūno pokyčius ir jų įtaką fizinei savijautai ir emocinei būsenai, apie nemalonūs jausmus paauglystėje (įvairūs bėrimai, menstruacijų skausmai, nuotaikų kaita, energijos perteklius), lytinio potraukio atpažinimas. Lektorė pasakojo apie ankstyvų lytinių santykių pasekmes fizinei, psichinei, socialinei gerovei, t.y. lytiškai plintančios ligos, nenorimas nėštumas, pašliję tarpasmeniniai santykiai ir kita. Užsiėmimo metu buvo kalbama apie rizikingo elgesio pasekmes ir kokie yra tinkami būdai jų išvengti.

 

Užsiėmimų metu, mokiniai sužinojo apie rūpinimosi savo kūnu bei išvaizda svarbą, atsakingo elgesio esminių principų, apie moters ir vyro lytines ląsteles bei jų skirtumus, kaip spręsti lytinio brendimo metu kylančias problemas, kur ieškoti pagalbos, kokios yra ankstyvų lytinių santykių pasekmės. Moksleiviai lytinio ugdymo užsiėmimuose buvo labai susidomėję, įdėmiai klausėsi bei aktyviai uždavinėjo jiems rūpimus klausimus.

Autorius:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos