Paskaita „Tuberkuliozė – ką turime žinoti?“

  • Paskelbta: 2023-03-24
  • Kategorija: Renginiai

2023.03.20 – 2023.03.21 Garliavos Jonučių progimnazijoje visuomenės sveikatos specialistė Aistė Kučinskienė Tarptautinei tuberkuliozės dienai paminėti vedė paskaitą „Tuberkuliozė – ką turime žinoti?“ 6c, 6d, 6e, 6f klasių mokiniams. Užsiėmimo tikslas: didinti moksleivių raštingumą bei supratimą tuberkuliozės prevencijos klausimais.

 

Užsiėmimo metu mokiniai išklausė paskaitą apie tuberkuliozę, sužinojo, kad tuberkuliozė yra lėtinė oro lašiniu būdu plintanti infekcinė liga, kurią sukelia „Mycobacterium tuberculosis" – TB mikobakterija, dažniausiai paveikianti plaučius, bet gali paveikti ir bet kurį kitą organą. Moksleiviai sužinojo, kas yra latentinė tuberkuliozė, kokie rizikos veiksniai lemia, kad ji pereitų į aktyvią tuberkuliozės formą. Buvo diskutuojama apie tuberkuliozės simptomus, kuo jie skiriasi nuo peršalimo simptomų, kokie yra diagnostikos būdai ir metodai, kaip gydoma tuberkuliozė, atsakingas antibiotikų vartojimas. Aktyviai moksleiviai uždavinėjo klausimus bei diskutavo tuberkuliozės prevencijos klausimais. Nusprendėme, kad svarbiausia yra stiprinti savo imunitetą, kad galėtume išvengti tokių klastingų ligų, daug dėmesio skirti sveikai gyvensenai, visavertei mitybai, kokybiškam miegui, o pajutus tuberkuliozės ligai būdingus simptomus, žinotume kur kreiptis patys ar nukreipti savo artimuosius. 

 

Paskaitos „Tuberkuliozė – ką turime žinoti?“ metu, moksleiviai praplėtė žinias apie tuberkuliozės ligą, aktualumą, paplitimą, ligos simptomų atpažinimą bei prevencijos metodus. Svarbiausi iš jų yra tinkama informacijos sklaida, ugdyti sveikos gyvensenos įpročius, profilaktiniai mokinių sveikatos patikrinimai, imuniteto stiprinimas, tinkamas patalpų vėdinimas.

Autorius:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos