Sveikatos raštingumo didinimo užsiėmimai

  • Paskelbta: 2023-03-24
  • Kategorija: Renginiai

2023.03.10,2023.03.15 ir 2023.03.23 dienomis Garliavos Jonučių progimnazijoje 7e, 7g klasės turėjo galimybę sudalyvauti sveikatos raštingumo didinimo užsiėmimuose. Šių užsiėmimų tikslas – didinti moksleivių sveikatos raštingumą įvairiomis visuomenės sveikatos temomis. 

 

7e ir 7g klasė turėjo galimybę sudalyvauti užsiėmime apie kokybiško miego svarbą bei 7e klasė papildomai sudalyvavo emocinės sveikatos gerinimo užsiėmime. Visuomenės sveikatos specialistė M.Aleksandraitytė moksleiviams apie miego reikšmę žmogaus organizmui, paaiškino, kokios yra miego fazės ir stadijos, kas yra cirkadiniai ritmai bei koks yra sąmoningų sapnų principas. Buvo diskutuota su moksleiviais, kaip mobilieji telefonai ir kompiuteriai veikia mūsų cirkadinį ritmą, kas yra laikrodiniai genai ir kokia jų įtaka miegui. Taip pat buvo diskutuota, ar laikrodžio sukimas rudenį ir pavasarį gali paveikti sveikatą, koks yra nepakankamo miego poveikis sveikatai, kokie būna miego sutrikimai bei ką daryti, kad miego kokybė pagerėtų. Užsiėmimų metu buvo rodyti filmukai apie moderniasias technologijas bei mobiliasias programėles, kurios gerina miego kokybę bei rodytas vaizdo įrašas apie sąmoningus sapnus. Emocinės sveikatos stiprinimo užsiėmimo metu mokiniai išklausė paskaitą, vyko diskusija, kaip atpažinti ir valdyti savo emocijas, kas yra eustresas ir distresas, kaip valdyti stresą atsiskaitymų metu, dėl ko dažniausiai kyla konfliktai, kaip juos spręsti, kokie yra būdai, padedantys įveikti stresą. Mokiniai atliko keletą praktinių užduočių. Pirmoje užduotyje - kiekvienas mokinys turėjo parašyti kaip jautėsi pastarąją savaitę, kas pradžiugino, už ką jis yra dėkingas ir ką galėtų padaryti, kad pasijaustų geriau. Kita užduotis buvo – surašyti, kokios emocijos vyravo pastarąją savaitę ir sužymėti zonas, pagal emocinės sveikatos spalvas.

 

Šių užsiėmimų metu moksleiviai turėjo galimybę diskutuoti rūpimais klausimais, didinti savo sveikatos raštingumą emocinės sveikatos bei sveikos gyvensenos temomis bei išgirdo daug praktinių situacijų, kurių pavyzdžius galės pritaikyti ir ateityje sprendžiant miego ar emocinės sveikatos iššūkius. 

Autorius:
Marija Aleksandraitytė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos