Mitybos mokymų ciklas

  • Paskelbta: 2022-11-23
  • Kategorija: Renginiai

2022.10.24 – 2022.11.11 Kauno r. Garliavos Jonučių progimnazijoje visuomenės sveikatos specialistės Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė organizavo 6c ir 6f klasės mokiniams sveikos mitybos mokymų ciklą, kuriuo buvo siekiama skatinti vaikų mitybos raštingumą. Mokymuose iš viso dalyvavo 40 mokinių. 

Pirmoje mokymų dalyje vaikai buvo supažindinti su maistinėmis medžiagomis, sužinojo, kokiuose produktuose randama angliavandenių, baltymų, riebalų, vitaminų, skaidulų, mineralinių medžiagų, buvo diskutuojama apie nesveikus mitybos „ritualus“ ir kaip juos pakeisti. Mokiniai analizavo „Sveikos lėkštės“ principą magnetinės lentos pagalba bei piramidės principą individualiai klijuodami tinkamus produktus ant maisto piramidės pakopų.

Antroje užsiėmimų dalyje, mokiniai nagrinėjo maisto produktų etiketes, vertino sudėtį bei maistingumą, buvo mokomi išanalizuoti pasirinkto maisto produkto cukraus ir druskos kiekį bei praktiškai parodyti jų kiekį cukraus kubeliais. Moksleiviai buvo supažindinti su simboliu „Rakto skylutė“ reikšme ir sužinojo apie kitas sveikatai palankesnio maisto alternatyvas. 

Į trečiąjį užsiėmimą atvyko mitybos specialistė prof. dr. Vilma Kriaučionienė ir papasakojo, kaip paruošti subalansuotą ir įvairią užkandžių dėžutę. Analizavo, kokie galimi priešpiečių produktų variantai, kokie svarbiausi maisto produktai turi būti moksleivių užkandžių dėžutėje. Praktinio užsiėmimo metu mokiniai gamino ir ruošė sveiką priešpiečių dėžutę sau. Buvo vertinami geriausiai paruoštos priešpiečių dėžutės savininkas ir skirtas prizas. 

Ketvirtojo užsiėmimo metu, mokyklos psichologė A.Diksaitė papasakojo moksleiviams apie valgymo sutrikimų rūšis – anoreksiją, bulimiją ir persivalgymą bei apie jų simptomus. Taip pat buvo pateiktos rekomendacijos bei pagalba sau. Buvo aptarta, kokia socialinės medijos įtaka valgymo sutrikimams atsirasti bei kaip kritiškai vertinti informaciją apie maisto papildus. 

Penktojo užsiėmimo metu, moksleiviai dalyvavo sveiko maisto viktorinoje – tai buvo mokymų ciklo apibendrinimas. Buvo sukurti klausimai apie mitybą, maisto medžiagas, etiketėse pateiktą informaciją, užduodamos mįslės. Laimėjusiai komandai buvo įteikti Kauno r. visuomenės sveikatos biuro prizai – gertuvės. 

Mokymų ciklo metu, moksleiviai įgijo naujų žinių apie maistines medžiagas, kokiuose produktuose jų galima rasti, sužinojo, kokie produktai turi būti mūsų kasdieninėje lėkštėje, kas slepiasi maisto produktų etiketėse, sužinojo “Rakto skylutės” reikšmę, išmoko patys pasiruošti sveiką ir subalansuotą priešpiečių dėžutę, mokėsi kritiškai įvertinti dietų, valgymo sutrikimų, reklamos ir socialinės medijos pasekmes mitybos kontekste. 

Autorius:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos