Antimikrobinio atsparumo prevencijos užsiėmimai

  • Paskelbta: 2022-11-23
  • Kategorija: Renginiai

2022-11-14-2022-11-23 dienomis Garliavos Jonučių progimnazijoje vyko antimikrobinio atsparumo prevencijos užsiėmimai, skirti lapkričio 18 d. Europos supratimo apie antibiotikus dienai paminėti. Į biologijos pamokas integruotuose užsiėmimuose sudalyvavo 295 moksleiviai iš 5-8 klasių.

 

Užsiėmimas buvo sudarytas iš teorinės ir praktinės dalių. Teorinės dalies metu visuomenės sveikatos specialistės M.Aleksandraitytė ir A. Kučinskienė papasakojo, kokios yra mikroorganizmų rūšys, jų sandara, pristatė, kokie yra naudingi ir žalingi mikroorganizmai aplinkoje ir organizme bei supažindino su pagrindine užsiėmimo tema – dėl antibiotikų vartojimo išsivysčiusiu antimikrobiniu atsparumu. Visuomenės sveikatos specialistės akcentavo, jog antibiotikai yra skirti tik bakterinėms infekcijoms gydyti, o neracionalus antibiotikų vartojimas (pilnos dozės nesuvartojimas, vartojimas kitam žmogui išrašytų vaistų) gali sukelti antimikrobinį atsparumą, kurio pasekmės – įvairios komplikacijos, atsparumas daugeliui vaistų rūšių ar rimta grėsmė gyvybei. Praktinės dalies metu specialistės davė žodžių išbraukymo užduotį „Mikroorganizmų sukeltos ligos ir jų simptomai“ bei užsiėmimo pabaigoje vaikai poromis sudalyvavo „Kahoot“ viktorinoje. Dėkojame biologijos mokytojoms R.Salemonienei ir J.Sprainaitienei už bendradarbiavimą bei metodinius patarimus.

 

Moksleiviai užsiėmimo metu sužinojo, kokie yra mikroorganizmai, jų sandara bei kokias ligas jie sukelia ar yra randami aplinkoje bei organizme. Taip pat įsiminė, jog antibiotikai negali atskirti “gerųjų“ ir “blogųjų“ bakterijų, netinkamas vartojimas sukelia žmogui neigiamas pasekmes bei kokie pagrindiniai antimikrobinio atsparumo prevencijos būdai (vartoti tik šeimos gydytojo išrašytus antibiotikus, išgerti antibiotikų visą kursą, nevartoti kitiems žmonėms išrašytų antibiotikų ir pan.).

Autorius:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė ir Aistė Kučinskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos