Užsiėmimai pirmokams „Kelionė po sveikų dantukų šalį“

  • Paskelbta: 2023-03-14
  • Kategorija: Renginiai

2023.02.21-2023.03.08 dienomis Garliavos Jonučių progimnazijoje visose pirmose klasėse vyko užsiėmimai, skirti ėduonies profilaktikai ir burnos higienos sveikatos raštingumui ugdyti. Užsiėmimus vedė mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Marija Aleksandraitytė. 

 

Užsiėmimų metu vaikai turėjo galimybė nukeliauti į keturias skirtingas karalystes.  „Kruopštukų“ karalystėje vaikai mokėsi su dideliu parodomuoju dantų manekenu, kaip kruopščiai valytis dantukus, užsiėmimus vedanti visuomenės sveikatos specialistė akcentavo, jog labai svarbu dantukus valytis 2 kartus per dieną, 2 minutes bei ant dantų šepetuko naudoti tik žirnio dydžio pastos kiekį. Kad pirmosios klasės moksleiviai nepamirštų šių svarbių taisyklių, jiems buvo įteikti Kauno r. visuomenės sveikatos biuro parengti lipdukai „Dantukų priežiūros ABC“. „Skanumynų“ karalystėje vaikai sužinojo, kokie maisto produktai dantukus liūdina, o kurie linksmina bei „Dantukų herojų“ karalystėje vaikai galėjo apžiūrėti burnos higienos priežiūros priemones bei įminti mįsles apie jas. Paskutinėje karalystėje vaikai turėjo užduotį – išgelbėti begemotuką nuo piktojo dantukų ėduonies. Vaikai galėjo pasijusti, kaip odontologai, kadangi vaikams buvo duotos priemonės, imituojančios odontologo profesiją. Taip pat buvo rodomi filmukai „Vizitas pas odontologą“ bei „Dainelė vaikams apie saugų eismą“. Buvo aiškinama vaikams, kad eismas ir dantukų valymas turi daug panašumų – einant per gatvę turime apsidairyti į kairę ir į dešinę, taip pat, kaip išsivalyti dantukų kairę ir dešinę puses. Taip pat turime būti kantrūs, kol užsidegs žalia šviesoforo šviesa ir taip pat, kaip būname kantrūs daugiau nei 2 min. valydami dantukus. Visos karalystės (naudojamos dekoruotos dėžutės) turėjo skirtingas istorijas, todėl vaikai buvo įgalinti spręsti kilusius sveikatos iššūkius įvairiose situacijose ir žaidimo formatu ugdyti savo sveikatos raštingumą.

 

Užsiėmimų metu vaikai sužinojo, kokie yra pagrindiniai dantukų priežiūros principai, kokia yra burnos higienos priežiūros priemonių įvairovė ir kam jos naudojamos, kokie maisto produktai yra palankūs dantukams, o kurie jiems kenkia bei sužinojo, kaip odontologas atlieka apžiūrą bei kokius prietaisus naudoja. Vaikai praktiškai pabandė valyti burnos manekeno dantukus su dideliu dantų šepetuku bei turėjo galimybę sutaisyti begemotuko dantukus, kaip tai daro odontologai.

Autorius:
Marija Aleksandraitytė

Nuotraukos:
Marija Aleksandraitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas