30-oji Borutaičių poezijos šventė „ALI-ALIO! PAVASARIS!”

  • Paskelbė : Laima Gaižutienė
  • Paskelbta: 2023-05-21
  • Kategorija: Renginiai

 

Gegužės 16 dieną Kazio Borutos sodyboje nušurmuliavo 30-oji Borutaičių poezijos šventė „ALI-ALIO! PAVASARIS!”, kuri jau 15 metų yra tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ renginių dalis. Ant aukšto Jiesios skardžio, rašytojo Kazio Borutos sodintų medžių paunksmėje susibūrė ne tik Garliavos Jonučių progimnazijos borutaičiai, mokyklos bendruomenė. Atvyko mūsų surengto respublikinio Borutaičių 1-12 klasių mokinių poezijos konkurso laureatai, jų mokytojai iš įvairių Lietuvos kampelių. Įstabioje gamtos buveinėje pasitikome ir 59-ojo festivalio „Poezijos pavasaris“ svečius – rašytojus Aldoną Ruseckaitę, Liną Buividavičiūtę,  Liną Daugėlą, Ievą Gudmonaitę, Zitą Gaižauskaitę, Zenę Sadauskaitę, Martyną Pumputį, aktorių Gediminą Storpirštį. Taip pat šventėje dalyvavo ir padėkos žodžius už ilgametę kultūrinę veiklą borutaičiams tarė Kauno rajono savivaldybės vicemerė Raminta Popovienė, švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Miglė Trainienė, švietimo centro metodininkė Edita Žaromskienė.

Nuskambėjus K. Borutos pamėgtai lietuvių liaudies dainai „Oi, giria giria“, Garliavos Jonučių progimnazijos direktorė Audra Galvanauskienė nuoširdžiai padėkojo sodybos šeimininkams Reginai ir Vaidotui Borutoms už ilgametę bičiulystę su Jonučių mokykla, borutaičiais ir padovanojo svetingumo simbolį – staltiesę. Šiųmetį renginį skyrėme LR paskelbtiems Simono Daukanto metams ir 30-ajam Borutaičių poezijos pavasarėliui paminėti. Pasidabinę tautiniai drabužiais mokiniai išraiškingai paskaitė ištrauką iš „Būdo senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“, o muziejininkė, rašytoja A. Ruseckaitė pasidalino įžvalgomis apie šią lietuvybei itin nusipelniusią asmenybę. Savųjų šaknų reikšmę žmogui priminė ir ilgametė mūsų bičiulė, Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokytoja R. Volteraitienė. Tuomet, byrant obelų žiedams, klausėmės pripažintų poetų balsų, aktoriaus G. Storpirščio atliekamų dainų ir sveikinome respublikinio Borutaičių poezijos konkurso (o šiemet jame dalyvavo net 122 mokiniai iš 61 šalies mokyklos!), laureatus.  Geriausiems jauniesiems poetams, tarp kurių ir dvi Jonučių mokinės – antrokė Tėja Sajekaitė ir septintokė Urtė Gustaitė, buvo įteikti Kauno rajono švietimo centro diplomai, o borutaičiai apdovanojo K. Borutos knygomis ir žavingais molinukais, kuriuos pagamino bendradarbiaudami su keramikos būreliu (vadovė Vaiva Butkienė).

 Šventės kulminacija – skelbiame 2023-ųjų metų Poezijos pavasarėlio LAUREATŲ LAUREATĖS vardą. Tai Elektrėnų „Ąžuolyno“ progimnazijos septintokė SAULĖ VEIKNYTĖ. Progimnazijos direktorė A. Galvanauskienė mergaitei įteikia originalų paveikslą, o borutaičiai ją papuošia žolynų vainiku.  Specialiąją Borutaičių draugijos nominaciją už ilgametę kūrybinę draugystę, jaunųjų poetų ugdymą šiemet padovanojome Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos „širviukams“ ir jų mokytojai Andželikai Vitkūnienei.  Šventės pabaigoje vyko nuotaikingas naujų narių stojimo į Borutaičių draugiją ritualas, kuriame nuskambėjo mokinių pažadas GYVENTI SMARKIAI, kaip ragino Kazys Boruta. Norisi tikėti, kad taip ir gyvensime! 

 

Zigrita Petraitienė

Borutaičių draugijos pirmininkė

 

Nuotraukos R. Sajatausko

 

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos